Preloader Image
08 feb. 2018 <!--:ro-->Alocațiile sociale vor fi MAJORATE pentru 78 de mii de persoane cu dizabilităţi sau aflate în dificultate<!--:--><!--:ru-->Социальные пособия. Кабмин увеличил размер пособий по инвалидности до 20%<!--:--> Image




Peste 78 de mii persoane cu dizabilităţi sau aflate în dificultate vor primi, din acest an, alocații sociale mai mari. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Guvernului.

Autorităţile vor aloca din bugetul de stat aproape 65 de milioane de lei pentru a uşura puţin viaţa a 78.100 de oameni.

Printre aceştia se numără persoanele cu dizabilități din copilărie și copiii cu nevoi speciale de până la 18 ani, care vor beneficia de alocaţii majorate cu 20 la sută.

Plățile pentru aceste categorii sociale vor fi recalculate și vor fi oferite inclusiv pentru luna ianuarie.

Din acest an, vor creşte cu 10 procente şi ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi şi copiii care și-au pierdut întreţinătorul.

De asemenea, bătrânii şi persoanele care au nevoie de îngrijire, însoţire şi supraveghere vor primi prestații sociale mai mari cu 5 la sută.

În cazul acestor categorii sociale, majorările vor fi aplicate din întâi aprilie.

Mijloacele financiare au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru acest an.

Vestea a bucurat-o pe Tatiana Garbaciuc din Bălți, care are un copil de 15 ani, născut cu dizabilităţi. În prezent, femeia ridică o alocație lunară de puțin peste 1.100 de lei, care se va majora acum cu peste 200 de lei.

"Medicamente, masaj. Pentru copii bolnavi majoritatea banilor merge pentru proceduri de reabilitare, vitamine. Este o schimbare spre bine, cât de puțin. Vine primăvara, vin schimbările, vin majorări cu 20 la sută. M-ați bucurat", a spus mama unui copil invalid Tatiana Garbaciuc.

"Graţie activităţii de fortificare a economiei naţionale şi a acumulării la bugetul public naţional, a venitului din diverse surse, a fost posibil ca să susţinem aceste categorii de persoane. Guvernul permanent are în atenţie categoriile de populaţie care necesită susţinere socială", a afirmat ministrul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.

Pentru ca majorările să intre în vigoare, documentul trebuie să fie votat şi de Parlament.

sursa: prime.MD






Социальные пособия для 78 тысяч граждан будут увеличены. Решение об этом принято сегодня на заседании правительства. Эта мера позволить улучшить условия жизни для получателей и обойдется государственной казне в 65 миллионов леев.

Согласно решению, выплаты увеличатся на 20% для инвалидов с детства и несовершеннолетних лиц с ограниченными возможностями.

Отмечу также, что будет сделан и перерасчет за январь, на который также распространяется повышение. Лица с ограниченными возможостями и дети, лишившиеся кормильца получат 10-ти процентную прибавку. На 5% вырастут социальные выплаты по уходу за пожилыми людьми.

В этом случае положение вступает с 1 апреля.

источник: prime.MD

Distribuie: