Preloader Image

Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM), în parteneriat cu Alianța INFONET, au organizat în data de 25 septembrie 2018 expoziția ,,Deaf Skills Moldova”. În deschiderea evenimentului cu un cuvânt de salut au venit:

  • Radu REBEJA, Secretar de stat în domeniul tineret și sport, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
  • Anastasia Oceretnîi, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Raisa Dogaru, Director Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
  • Lidia Frolova, Vicepreședinte, Deaf Skills International Association.

Imediat după discursul oficialităților, a fost semnat Memorandumul de colaborare între Asociația Surzilor din Republica Moldova și Deaf Skills International Association și au fost realizate poze de grup cu tinerii cu dizabilități de auz, participanți la expoziția Deaf Skills Moldova. [gallery columns="2" size="large" ids="5662,5663"] În cadrul panelului „Deaf Skills Ability” au avut loc lansările următoarelor produse: • Cartea „Ghidul Angajator – Angajat, persoană cu dizabilități de auz”. Ghidul abordează problemele persoanelor cu deficiențe de auz ca membri egali ai societății cu drepturi și libertăți depline, vine să completeze un regretabil gol informațional, punând la îndemână metode, îndrumări și sfaturi practice care denotă faptul că persoanele cu deficiențe de auz au nevoie de susținere și aprecierea celor din jur.

                                                                  

Versiunea pdf a ghidului apasă pe imaginea.

Ghidului de conversație între Angajator și Angajat, persoana cu dizabilități de auz (Video) Această este o mostră de conversarție între Angajator și Angajat, persoana cu dizabilități de auz. Dialogul are o durată de 5,26 minute și utilizează termini uzuali la angajare în câmpul muncii. • Spotului video „Deaf Skills Ability”. Spotul cu o durată de 60 secunde îi are ca protagoniști prin tinerii cu dizabilități de auz și promovează comportamentul lor pro-activ și modelul de incluziune socio-economică. În cadul Galei „Deaf Skills Ability” domnul Ruslan Lopatic, Președintele ASRM și-a exprimat gratitudinea pentru colaborare și implicare în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, incluziunea socială a persoanelor cu deficiențe de auz, angajarea lor în câmpul muncii contribuind la dezvoltarea spiritului de antreprenoriat și mediului de afaceri din Republica Moldova și a înmânat diplome: agenților economici: • „INTERPLAST” SRL, • „INFOHANDI” SRL, • „STEINEL ELECTRONIC” SRL, • „Max & Furniture” SRL, • „Ti Ti Ti și C” SRL și organizațiilor neguvernamentale: • AO „Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din RM”, • AO „Centrul Pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități”, • AO „MOTIVAȚIE” din Moldova. Partea cea mai incitantă a evenimentului a constituit-o prezentarea Istoriilor personalizate „Deaf Skils Moldova” (în format foto) și vizitarea celor 16 standuri și expozițiilor tematice realizate de către cei 27 de tineri cu dizabilități de auz, care au prezentat următoarele profesii: Alexandru Malcoci și Anatol Taran - Zugravi auto Andrei Camenșcic - Coafor stilist Andrei și Maia Berda – Constructori Asnelda Gamurari – Manichiuristă Aurel Usatîi - Sudor Daniela Cojocari – Maseuză Diana Pozdneacov - Meșteriță handmade Dumitru Vînaga - Pictor Ion Botezatu – Apicultor Irina Corcimari și Vitalie Covaci - Montatori aparate Iurie Berechelea - Asamblor mobilă Maria Iordachi – Croitoreasă Nicolae Bou - Cofetar Olesea Paladi - Bucătar Simion Covali - Mecanic auto Tatiana Codreanu – Regizoare Tatiana Lationova - Pictoriță Tatiana Spancec - Designer vestimentar Vadim Pisaroglov și Mihail Munteanu - Meșteri populari, lemnari Vasilița Coca - Cosmetolog Vladimir Catanoi – Fermier Vladimir Gonta și Andrei Dercaciov - Specialist IT 

Pe toată durata expoziției pe 2 ecrane mari au fost proiectate 17 clipuri video – Istoriile personalizate ale protagoniștilor expoziției: Pe toată durata expoziției a fost creat un cadru propice pentru comunicare cu mass media, în sală activând 5 translatori licențiați în limbajul mimico-gestual și care au facilitat procesul de comunicare cu tinerii. [gallery columns="2" size="large" ids="5671,5674"] Referințe în presă despre eveniment: Lista link-urilor TV și aparițiilor în presă: NTV.md; PROTV.md; VOCEABASARABIEI.md; PRIME.md; CANAL2.md; CANAL3.md; DESCHIDE.md; TVRMOLDOVA.md; STIRI.md; COMUNICATE.md; IPN.md; ALLMOLDOVA.md Parte finală a evenimentului a fost marcată de organizarea panelului de discuții „Bariere și oportunități de angajare a persoanelor cu dizabilități de auz”, la care au participat mai mulți experți din domeniu: • Valentina Lungu, director-adjunct ANOFM • Ion Bulicanu, coordonator proiecte, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități • Ana Bufteac, coordonator programe, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova • Nina Rusu, directoare Școlii pentru Persoane cu Dizabilități de Auz nr. 12 din mun. Chișinău • Galina Climov, director executiv, AOPD • Valerian Tabirță, expert, moderator panel. Discuțiile au fost foarte interesante și productive. La eveniment fost invitați să participe reprezentați ai Guvernului, Parlamentului, Ministerelor, agențiilor de stat, administrației publice locale, ambasadelor și organizațiilor internaționale, fundațiilor, agenților economici, organizațiilor neguvernamentale, mass media și persoane cu dizabilități. Numărul total al vizitatorilor expoziției a depășit cifra de 500 de persoane. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Asociației Surzilor din Republica Moldova (Palatul Sporturilor, str. Vasile Alecsandri, nr.1, municipiul Chișinău, Republica Moldova, MD-2009).

 

Galereie foto de la expoziția „Deaf Skills Moldova”

          

Distribuie:

Ultimele noutăți

022-72-99-25

Incluziunea socială se realizează prin efort comun.

Apelează pentru mai multe detalii.

Logo Image