Preloader Image
02 mai 2019 Festivalul internațional al colectivelor coregrafice a școlilor speciale pentru copii cu deficiențe de auz "DANS 2019"[:] Image
La data 20 aprilie 2019. Asociația Surzilor din Republica Moldova, împreună cu Casa Republicană de Cultură a Surzilor din Republica Moldova și Ministerul Sănătății și Protecției Sociale din RM, au organizat Festivalul international al colectivelor coregrafice a scolilor speciale pentru copii cu deficiente de auz "DANS 2019 ".

Festivalul a adunat șapte colective artistice, inclusiv din Ucraina, Rusia și Belarus și Transnistria. Juriul a fost format din reprezentanți independenți ai Primăriei municipiului Chișinău, Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Academiei de Arte, șefului echipei coregrafice (V. Rotar, D Gynga B. Rosenitsa, T. Demențiuc, L Bunulu) în două nominalizări "Dansul folcloric" și "Dansul contemporan". Juriul internațional alcătuit din reprezentanți al Asociația Surzilor din Ucraina, Rusa, Belarus și din Republică Moldova (I. Chepchina, N.Ceaușian, M. Cuzmencov, M. Munteanova) a evaluat compoziția și piesa coregrafică în repertoriul "Solo" și "Duet" în limbajul semnelor. Toate școlile au primit certificate de la ASRM și un trofeu al Festivalului. Câștigătorii au primit diplome, cadouri și premii.

Experți au apreciat la un nivel ridicat organizarea și petrecerea Festivalului. Datorită activității productive al Comitetului organizatoric din cadrul Asociației Surzilor, Festivalul a avut un impact puternici asupra copiilor cu dizabilități de auz din școlile speciale în dezvoltarea culturii aprecierea tezaurului național și integrarea în societaței a acestor copii.

Festivalul „DANS-2019” a devenit un eveniment tradițional pentru Asociația Surzilor, care este organizat, finansat și petrecut de ea în parteneriat cu Casa Republicana de cultură al Surzilor din Moldova.
Copiii participanți la Festival au deficiența de auz. În cadrul Festivalului, copiii au reușit să impărtasească experiențele, să se revada cu prietenii și să crecze alte prietenii noi.
Evenimentul Festivalului a fost plasat în emisiunile de noutat TV: Canal 2, Canal 3, PRO TV, Moldova 1, Publika TV.
La deschiderea festivalului au fost invitați Secretarul de Stat MSMPS al RM d-na Viorica Dumbrăveanu.


Festivalul internațional pentru copiii surzi din Moldova "Dans-2019" este un eveniment luminos și de neuitat în viața culturală a școlilor speciale și a tuturor profesorilor din școlile special. Dansul este o comunicare spirituală, este întotdeauna o sărbătoare. Dansul este una dintre cele mai vechi limbi de exprimare a sentimentelor și dorințelor, prin urmare, în ciuda faptului că copiii care participă la festival sunt cu deficient de auz, lumea creativității, artei și dansului le este deschisă. Ei se simt fericiți când cuceresc încă o dată tăcerea, ne surprind și ne încântă cu talentul lor.
https://assets.protv.md/articles/files/video/2019/04/20/uqtb5yd_1555784454-14%20Dans%20surzi.mp4


http://www.canal2.md/media/2019/04/festival-de-dans-pentru-copiii-hipoacuzici.mp4



[:]

Distribuie: