Preloader Image
09 aug. 2020 Primele 100 de măşti de protecţie, confecţionate special pentru persoanele cu deficienţe de auz, au ajuns la Asociaţia Surzilor din Moldova[:] Image

Primele 100 de măşti de protecţie, confecţionate special pentru persoanele cu deficienţe de auz, au ajuns la Asociaţia Surzilor din Moldova.
Ele au în dreptul gurii un geam transparent şi sunt de mare ajutor pentru persoanele, care se bazează pe expresiile faciale atunci când comunică.
Măştile au fost confecţionate în Moldova, si costa 40 de lei – bucata.

”Nu diferă cu mult de o mască obişnuită. Aerul este cald, dar şi afară este cald, dar avem şi emoţii. Masca este foarte convenabilă. Mulţumesc lui Dumnezeu că aşa măşti au ajuns şi în Moldova.”

Preşedintele Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova susţine că măştile create special pentru persoanele cu deficienţe de auz le vor uşura viaţa în această perioadă complicată.

” Aceste măşti vor fi de mare ajutor, atunci când o persoană cu deficienţe de auz va merge la medic. Acestor persoane le este foarte greu să comunice atunci când folosesc o mască obişnuită. Peroanele cu deficienţe de auz în mare majoritate citesc de pe buze. În cazul nostru primi vor primi traducători, în Chişinău sunt şase la număr. ”

40 de măşti din primul lot vor ajunge la Cahul, la teatrul Bogdan Petriceicu Hasdeu. Actorii muncesc la punerea în scenă a unei piese pentru persoanele cu deficienţe de auz.

Ideea producerii unor măşti speciale le-a venit organizatorilor unui eveniment, care urmează să aibă loc în data 6 august și la care vor participa aproape o sută de persoane cu deficiențe de auz. Producerea primului lot de măşti a fost susţinută financiar de către ambasadorul UE, Peter Mihalko.

” Noi putem să susţinem şi iniţiativele precum este şi aceasta. Important este ca noi să apreciem creativitatea şi iniţiativa celor care vin cu aceste idei.”

Ecranele transparente au fost create de Igor Hîncu, un tânăr producător de jucării din ţară.

„Când am primit solicitarea mi s-a oferit si o poză cam cum ar trebuie să arate. Cu drag am îmbăţişat această provocare. Eu am elaborat ecranul de plastic PG.”

Producătorul a căutat mai multe soluţii astfel încât ecranele să nu se aburească.

” Este acelaşi material utilizat la viziere. Este un plastic perfect transparent. Uşor de dezinfectat şi prezintă multe avantaje. La capitolul aburire, dacă cumva o să fie nevoie, sunt o serie de soluţii cu care se tratează pentru evita aburirea lui.”

De coaserea măştilor s-a ocupat o tânără antreprenoare din Nisporeni. Femeia spune că a fost entuziasmată de propunere.

„Cum vedeţi ea are aşa un efect 3d cum s-ar spune, are un pic suport jos şi sus pentru că e foarte important ca acest plastic să nu se lipsească de buze în timp ce vorbim. După cum vedeţi se înţelege bine cum se mişcă buzele, se înţelege bine ce se vorbeşte.”

Potrivit Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova în ţara noastră sunt peste 5000 de persoane cu deficienţe de auz.

sursa: [embed]http://www.canal2.md/news/primele-100-de-masti-de-protectie-confectionate-special-pentru-persoanele-cu-deficiente-de-auz-au-ajuns-la-asociatia-surzilor-din-moldova_124601.html?fbclid=IwAR3yymuhsZErZ5ogDbqEAReVeHDzEd4A-knuIjGrSxImYOviv0NxIENkuwk[/embed][:]

Distribuie: